MOL grupa će u ovoj godini izdvojiti do 1,1 milijardu dolara (6,27 milijarde kuna) za istraživanje i proizvodnju, odnosno dvostruko više od prošlogodišnjih 545 milijuna dolara, priopćila je ta tvrtka…

Najveći dio tog iznosa MOL će potrošiti u jugoistočnoj Europi gdje će biti izdvojeno 552 milijuna dolara (3,15 milijarde kuna) za kapitalne troškove, javlja HRT.

Najveće povećanje bit će zabilježeno u Hrvatskoj gdje će kapitalni troškovi narasti s 34 milijuna dolara na 191 milijun dolara (1,09 milijardi kuna). To uključuje 12 puta veća izdvajanja za istraživačke aktivnosti, u iznosu od 62 milijuna dolara te četiri puta veća izdvajanja za razvoj polja, 129 milijuna dolara

MOL-ov program aktivnosti na kopnu u Hrvatskoj uključivat će bušenje sedam istražnih bušotina i pet novih proizvodnih bušotina, te nastavak projekata povećanja iscrpka nafte na postojećim lokacijama. MOL će također ubrzati priobalne projekte na koje otpada više od trećine ukupnih sredstava izdvojenih za Hrvatsku.

MOL-ovo izvješće predviđa i 37 milijuna dolara za istraživanje i proizvodnju nafte i plina u Siriji, no provođenje tog dijela ovisit de o tome hode li INA biti u mogudnosti nastaviti s aktivnostima u Siriji i kad.

MOL očekuje da će u 2012. godini proizvoditi 121,000 barela ekvivalenta nafte dnevno. Pri tome bi, kako MOL-ovi podaci pokazuju, oko 89,000 borela dnevno trebalo dolaziti iz regije SIE, 22,000 barela dnevno iz Rusije te 10,000 barela dnevno iz drugih regija, uglavnom Pakistana.

Pročitajte još:

Radimir Čačić: Nije nemoguće da država proda INA-u i osnuje novu državnu naftnu kompaniju!

INA prošle godine povećala neto dobit za 89 posto na 1,81 milijardu kuna

Foto: Arhiva