Zatvori
Poslovni Puls
24/02/2012

Svjetsko tržište: Dobre vijesti s američkog tržišta rada, tržišta zabrinuta da eurozona klizi u novu recesiju...

IFO indeks poslovne klime u Njemačkoj zabilježio je neočekivano veliki rast u veljači. Tako je spomenuti pokazatelj nakon siječanjskih 108,3 narastao na 109,6 što je najviša razina u posljednjih sedam mjeseci (očekivano 108,8)...

Rast je uzrokovan odobravanjem druge tranše pomoći Grčkoj ali i padom prinosa na španjolske i talijanske državne obveznice što je potaklo rast optimizma investitora dok je gospodarstvo Njemačke zabilježilo kontrakciju manju od očekivanja u zadnjem tromjesečju prošle godine te je pojačana inozemna potražnja uzrokovala rast industrijskih narudžbi iznad očekivanja.

Povjerenje potrošača u Italiji je u veljači s revidiranih 91,8 narastao na 94,2 što je iznad očekivanja. Rastući optimizam vezan uz očekivanja pozitivnijih trendova na tržištu rada potakao je smanjenje potrošačkog pesimizma.

Dobri rezultati stižu s američkog tržišta rada. Tako je broj zahtjeva za novonezaposlene ostao, u trećem tjednu veljače, na razini od 351 tisuća zahtjeva što je najniža razina u posljednje četiri godine (očekivano povećanje za 4 tisuće zahtjeva). S druge strane, broj zahtjeva za nezaposlene, u drugom tjednu veljače, smanjen je za 52 tisuće te je tako iznosio 3,392 milijuna zahtjeva.

Njemački desetogodišnji bund i jučer je blago rastao zadržavajući prinos ispod 1,9% nakon što je Europska komisija objavila očekivanja o padu gospodarstva eurozone (0.3%) te stagnaciji u EU u 2012. Europska dionička tržišta su zabilježila pad.

Španjolske obveznice nastavljaju s rastom i šesti dan za redom, dominanto podržane očekivanjima o nastavku aktivnosti ECB-a u pogledu osiguranja likvidnosti financijskom sustavu kroz operacije trogodišnjeg kreditiranja (LTRO). Ipak, na tržištu prevladava i neizvjesnost oko Grčke što podržava i potražnju za sigurnim utočištima. Američke obveznice ipak su se našle pod pritiskom dobrih objava s tržišta rada pa na dnevnoj razini promjena cijena i nije bilo, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram