Ako ste mislili da je Hrvatska prepuna nepotrebne birokracije – ova priča iz Grčka sve će nas spustiti na zemlju…

Grčki Ekathimerini donosi sjajnu i nevjerojatnu priču o Fotisu Antonopoulosu koji je zajedno sa svojim poslovnim partnerima odlučio otvoriti online trgovinu i putem interneta prodavati maslinovo ulje. No, Antonopoulos nije bio svjestan u kakvu se avanturu upušta.

Mladi grčki poduzetnici potrošili su više od 10 mjeseci na papirologiju, certifikate, stajanje u redovima ispred šaltera i pregršt birokratskih zapreka, a sve kako bi otvorili online trgovinu na kojoj prodaju kvalitetno grčko maslinovo ulje i to uglavnom stranim kupcima.

Budući da s Grcima u velikoj mjeri dijelimo usporenu i neefikasnu državnu i lokalnu administraciju, preskočit ćemo sve detalje Antonopoulosove mučne priče.

Izdvojit ćemo samo jednu sitnicu…

Kako bi sve bilo legalno i zakonito, Antonopoulosova online prodaja maslinovog ulja morala je dobiti zeleno svjetlo iz grčkog ministarstva zdravstva. Kad tamo – iznenađenje. Mladim grčkim internet poduzetnicima rečeno je kako svi suosnivači tvrtke koja upravlja spomenutom online trgovinom – moraju donijeti rendgensku snimku prsnog koša i…uzorak stolice! Da, dobro ste pročitali – uzorak stolice!

Velika prepreka bile su i lokalne banke sa zamršenom procedurom sustava autorizacije kreditnih kartica. Nakon tri mjeseca neuspješnih pregovora s grčkim bankama, Antonopoulos je odlučio zaobići lokalne igrače i upotrijebio jedan inozemni sustav za prihvaćanje plaćanja putem interneta.

Razliku između grčke i američke birokracije Antonopoulos je najbolje vidio kada je morao dobiti odobrenje Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) za izvoz na američko tržište.

“Kontaktirao sam FDA i oni su nam odmah poslali email s uputama. Popunio sam online formular i sve je bilo gotovo za pet minuta. Odobrenje smo dobili u roku od 24 sata”, priča Antonopoulos.

Nakon izazovnog početka, njihova online trgovina danas uspješno posluje i izvozi maslinovo ulje u Dansku, Njemačku, Norvešku, Mongoliju i SAD.

Ovo je samo jedna od tisuću sličnih priča o svim mukama malih grčkih poduzetnika koji su se u ovo rizično vrijeme odlučili na pokretanje vlastitog poslovanja.

Prije nego što počnete likovati nad “nesposobnim i lijenim Grcima” – uvjeravamo Vas da ovakvih slučajeva ima i više nego dovoljno u našoj pred-bankrotnoj državici…

Pročitajte još:

Nijemci bijesni jer Grčka pred bankrotom od Francuske kupuje 300 milijuna eura vrijedne razarače

Irska vlada namjerava prodavati majice “Irska nije Grčka. Irska nije Portugal”. Nismo sigurni da li je ovo ozbiljno…