Zatvori
Poslovni Puls
21/02/2012

Raiffeisen analitičari: Cijenu nafte do kraja godine određivat će situacija na Bliskom Istoku

Loše vremenske prilike i vrlo niske temperature u velikom dijelu Europe potaknuli su rast cijena sirove nafte početkom veljače. Uz to, u posljednjih nekoliko dana zaoštravanje odnosa između Europe i Irana stavilo je dodatan pritisak na cijene pa je cijena sirove nafte tipa Brent dosegnula razinu od 120 dolara po barelu, što je najviša razina u posljednjih devet mjeseci, dok je još krajem siječnja bila niža za oko 10 dolara po barelu....

Naime, Iran je izvijestio o sklapanju ugovora o opskrbi naftom novog kupca (Kine), dok se opskrba Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu prekida. Time je Iran preduhitrio odluku Europske Unije o zabrani uvoza nafte iz Irana, koja je na snagu trebala stupiti 1. srpnja. Potporu rastu cijena daju i dobri ekonomski pokazatelji u SAD-u i Kini te optimizam vezan za drugi paket pomoći Grčkoj koji je naposljetku i odobren. S druge strane, cijene sirove nafte tipa WTI zabilježile su znatno blaži rast popevši se tek nešto iznad 104 dolara po barelu, što je oko 5 dolara više nego na kraju siječnja.

Posljedično, nakon mjeseci sužavanja spreada između Brent i WTI cijene, on se opet počeo širiti. Razlog slabijeg rasta WTI cijena je gomilanje zaliha u gradu Cushingu u SAD-u zbog smanjenih kapaciteta za prijenos nafte sa sjevera prema Meksičkom zaljevu, što stvara povremene viškove ponude na američkom tržištu.

"Prema očekivanjima Međunarodna agencija za energiju (IEA), globalna potražna za naftom bi u ovoj godini mogla porasti za blagih 0,9% u odnosu na 2011. Pri tome, veću potražnju očekujemo od gospodarstava u razvoju, prije svega Kine i Brazila. S obzirom na vrlo blagi očekivani rast potražnje za naftom, ne očekujemo pritiske na rast cijena nafte s te strane. Međutim, cijene nafte snažno ovise o geopolitičkim kretanjima pa je moguća pojačana volatilnost cijena s obzirom na nestabilnu situaciju na Bliskom Istoku", piše u zaključku analize RBA analitičara.

Pročitajte još:

- I dalje dramatično: Iran ponovno prijeti uvođenjem zabrane izvoza nafte u zemlje EU-a i eurozone

- Iranci stvorili nuklearno gorivo i prijete zabranom uvoza nafte, a šefovi EU-a kažu: Nismo zabrinuti!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram