Zatvori
Poslovni Puls
11/02/2012

Zelena Hrvatska: Od jučer sve nove zgrade moraju imati svoj energetski certifikat!

Zna li se da u Hrvatskoj najviše energije, 42 posto, troši sektor zgradarstva, pozitivno je što će od jučer sve nove zgrade morati imati svoj energetski certifikat kako bi se vidjelo koliko energije troše...

Takav bi certifikat do kraja godine trebale dobiti i zgrade javne namjene kao što je to propisano Pravilnikom o energetskom certificiranju zgrada.

U zgradama je u 2010. zabilježen porast potrošnje energije oko šest posto u odnosu na godinu ranije, što je najveći porast potrošnje u zadnjih 20-ak godina pa je važno vidjeti i gdje su mogućnosti za dodatne uštede i povećanje energetske učinkovitosti.

Na nedavno održanom seminaru "Pasivna kuća" u organizaciji Centra za transfer tehnologija na Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB) Mirjana Čubrić-Štefok iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja rekla je da je dosad izdano 520 certifikata za stambene zgrade i 475 za nestambene. Među certificiranim zgradama najviše je onih u energetskom razredu C ili u energetskom razredu B na skali od A plus do G.

Ako je zgrada izgrađena u skladu s minimalnim uvjetima zakonske regulative, najvjerojatnije će biti u energetskom razredu C, rjeđe B ili D, dok je za postizanje viših energetskih razreda, A ili A plus potrebno značajno poboljšanje energetskih svojstava zgrade.

U nas je većina starijih zgrada u energetskom razredu E, F i G.

Pročitajte još:

- Nijemci, Španjolci i Danci stižu u Hrvatsku kako bi kod nas gradili velike vjetroelektrane

- Allianzova ulaganja u solarnu energiju i energiju vjetra premašila milijardu eura

Foto: Flickr, Izvor: HRT

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram