Zatvori
Poslovni Puls
08/02/2012

ISTRAŽIVANJE: Raste globalna potrošnja tehničkih uređaja, a Europljani kupuju sve više...laptopa!

Najnoviji rezultati iz istraživanja GfK Retail Panela (siječanj-studeni 2011.) pomalo neočekivano pokazuju rekordan rast prodaje prijenosnih računala. Posebno je porasla prodaja u „B2B“ sektoru (ukupno 21 zemlja u Europi)  -  12%  u odnosu na isto razdoblje iz 2010. godine...

Na području zapadne Europe trend rasta prodaje treba zahvaliti prvenstveno zamjeni prijenosnih  računala (notebooka) u poslovnom segmentu koja je počela s  prodajom  operativnog sistema Microsoft Windows 7 i nastavila se u 2010. te 2011. godini. Očekuju se povoljna kretanja u poslovnom sektoru i početkom 2012. godine, iako s nešto manjim intenzitetom. Odstupanja postoje jedino u V. Britaniji, Španjolskoj, Belgiji  i Italiji jer je tu prodaja poslovnom sektoru bila nešto smanjena.

Tržište prijenosnih računala za kućanstva malo je drugačije. U zapadnoj Europi kućanstva su vrlo dobro opremljena prijenosnim računalima i  ne treba očekivati veće pomake. Tu već postoji efekt saturacije (osim za sezonsko kretanje – jaču prodaju u vrijeme Božića).

U zemljama centralne i istočne Europe te Rusiji i Ukrajini tržište je znatno dinamičnije nego na zapadu. Penetracija ovih računala je znatno niža u tim  kućanstvima pa se očekuje  daljnji rast prodaje. Najbolji su rezultati prodaje u Rusiji te u Poljskoj i Ukrajini.

2012. godina bit će dobra i za globalnu prodaju tehničkih i elektroničkih uređaja...

Unutoč krizi i usporavanju rasta tržišta potrošačke elektronike na razvijenim tržištima očekuje se novi  snažan rast  na tržištima u razvoju kao što je regija Azijskog Pacifika (uključuje Kinu i Indiju) te  centralne i istočne Europe (uključivo Rusiju), javljaju iz GfK.

Osnovni pokretač ovog tržišta ostaju pametni telefoni (smartphone) koji nastavljaju s rastom i u 2012. godini. Tome treba dodati i tablet PC-e koji bi trebali imati dvoznamenkastu stopu rasta. Današnji potrošači iz svakog ugla zemlje žude za najnovijim tehničkim inovacijama.

Pročitajte još:

- Internet u Hrvatskoj: Ne možete mu pobjeći, čak 96 posto mladih do 24 godine koristi internet!

- Ulažimo u tehnologiju: Prodaja u europskom IT sektoru raste po stopi od nevjerojatnih 33 posto

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram