Zatvori
Poslovni Puls
08/02/2012

Ma tko to kupuje luksuzne darove: Stežemo remen na prosinačkom shoppingu još od 2007. godine

Podaci o kretanju sektora maloprodaje u prosincu pokazali su kako Hrvati ipak stežu remen na blagdanskom shoppingu bez obzira na senzacionalističke najave o velikoj potrošnji, a čini se kako to "stezanje" traje još od 2007. godine...

Najave kako će Hrvati za vrijeme proteklih blagdana potrošiti nezapamćenih 12 milijardi kuna pokazale su se potpuno krivima. Državni zavod za statistiku je, na zahtjev Poslovnog dnevnika, izdvojio podatak o potrošnji u maloprodaji u prosincu za razdoblje od 2006. do 2011. godine, i to bez uključenih troškova za kupnju goriva, motornih vozila i dijelova. Brojke su pokazale kako, suprotno očekivanjima, od 2007. godine trošimo sve manje, prenosi Poslovni dnevnik.

U posljednje tri godine tek je u prosincu 2011. potrošnja rasla skromnih 200 milijuna kuna. Istovremeno, bila je za čak 900 milijuna kuna manja nego u istom razdoblju 2007. godine.

Slobodan Školnik, predsjednik Uprave tvrtke Fliba-Emmezeta, kaže kako je potrošnja pumpana kroz nerealni priljev novca u zemlju, što od prodaje imovine, što od zaduženja, malo od realno zarađenog. Kada su ti izvori presušili, investicije stale zbog krize, a zaduživanje dosegnulo opasnu razinu, počeo je pad te nerealno visoke potrošnje, pa je maloprodaja u 2011. prema 2008. manja 15 posto.

Dražen Lulić iz konzultantske tvrtke Caper ocjenjuje kako nema prevelikog prostora za optimizam te podsjeća kako sve stavke koje utječu na raspoloživi dohodak stanovništva imaju nepovoljan trend, pa je realno očekivati daljnju stagnaciju, a možda i pad maloprodajne potrošnje i u 2012., pogotovo kod neesencijalnih dobara.

Kod potrošnje u maloprodaji u Hrvatskoj najveći dio odlazi na živežne namirnice, oko 30 posto, što svjedoči da se najveći broj kućanstava zapravo fokusira na zadovoljavanje temeljnih životnih potreba. Ukoliko dođe do trenutka kada će ta kućanstva morati dodatno “kresati” osobnu potrošnju, zadovoljavanje njihovih temeljnih životnih potreba bit će ugroženo.

Pročitajte još:

- Stručnjaci: Budućnost maloprodaje leži u internetu, virtualnim blagajnama i robotiziranim kolicima

Foto: Flickr, Izvor: PoslovniDnevnik/Index

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram