Zatvori
Jasmin Hadzic
18/01/2012

Definitivno idemo kvragu ako i Njemačka sada očekuje značajno usporavanje gospodarskog rasta

Iako je Njemačka prošle godine imala i više nego impresivan gospodarski rast od čak 3 posto - čini se da ove godine kriza konačno zahvaća i najmoćnije europsko gospodarstvo...

Vlada njemačke kancelarke Angele Merkel danas je u javnost izašla s prognozama ekonomskog rasta za 2012. godinu. Njemačko ministarstvo financija tako očekuje da će njemačko gospodarstvo ove godine ostvariti gospodarski rast od samo 0,7 posto, što je slabije od prethodne prognoze u listopadu (1 posto), a predstavlja i dramatično usporavanje u odnosu na prošlogodišnji rast od 3 posto.

Iz njemačkog ministarstva financija poručuju kako će gospodarki rast u prvoj polovici godine biti nešto slabiji, a ubrzanje se očekuje u trećem i četvrtom kvartalu.

Razlog za ovu današnju pesimističniju prognozu njemačkog gospodarskog rasta je usporavanje njemačkog izvoznog sektora zbog sve slabije potražnje s europskih tržišta. Njemačka je prošle godine zabilježila rast izvoza od 8,2 posto, dok će ove godine njemački izvoz rasti po puno skromnijoj godišnjoj stopi od 2 posto.

"Njemačko gospodarstvo može rasti samo ako postoji održivi rast u Europi. Stoga moramo donositi odlučne poteze kako bismo prevladali krizu eura", rekao je njemački ministar gospodarstva Philipp Roesler. Još krajem prošle godine bilo je jasno da slijedi usporavanje fascinantnog njemačkog gospodarstva nakon što je objavljeno da je tamošnje gospodarstvo zabilježilo pad BDP-a od 0,25 posto u četvrtom kvartalu.

Ipak, dobra je vijest da će u ovoj godini ionako niska stopa nezaposlenosti zabilježiti daljnji pad na 6,8 posto sa 7,1 posto iz 2011. godine.

Roesler je demantirao natpise kako Njemačka ulazi u novu recesiju, ali tvrdi kako će se gospodarki rast ove godine temeljiti uglavnom na domaćoj potražnji.

Pročitajte još:

- I nakon rezanja kreditnih rejtinga, Angela Merkel odbija prihvatiti ozbiljnost situacije u kojoj se Europa nalazi

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram