Zatvori
Poslovni Puls
11/01/2012

STATISTIKA: Prošle godine prosječan rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu iznosio 6,4 posto

Prema posljednjim podacima DZS-a, proizvođačke su cijene ukupne industrije u prosincu zabilježile rast od 5,2% godišnje...

Drugi mjesec za redom rastu proizvođačkih cijena više pridonose domaće cijene, nego one na nedomaćem tržištu. Cijene na domaćem tržištu porasle su 5,8%, a na nedomaćem 3,8% godišnje.

I dalje se smanjuje utjecaj cijena energije na godišnji rast proizvođačkih cijena, posebno na nedomaćem tržištu. Na mjesečnoj razini proizvođačke su cijene ukupno ostvarile minimalan pad od 0,1%, pri čemu su se cijene na domaćem tržištu smanjile za 0,2%, a na nedomćem su porasle za 0,2%. Prema kategorijama NKD-a visoki godišnji rast cijena proizvođača na domaćem tržištu ostvaren je u kategoriji rudarstva i vađenja, gdje su cijene porasle za 24,5%, uglavnom poduprte rastom cijena vađenja sirove nafte i prirodnog plina od 39,6 posto.

Proizvođačke cijene na domaćem tržištu u prerađivačkoj industriji porasle su za 5,3% godišnje, gdje se ističe rast cijena u proizvodnji prehrambenih proizvoda od 5,0% godišnje te proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda od 22,0% godišnje. Prosječni rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu u 2011. iznosio je 6,4%, što je nešto više od prosjeka 2010. godine, a uglavnom je rezultat viših cijena energenata.

"Iako trenutna napetost u Hormuškom zaljevu stvara pritiske na rast cijena, ne očekujemo bitnu destabilizaciju na tom području pa bi ove godine bazni učinak rasta cijena energenata mogao iščezavati s obzirom na slabije pritiske na strani potražnje za sirovom naftom. S druge strane, moguće povećanje stope PDV-a, kao i drugih troškova proizvodnje (cijene struje, plina), stvarat će pritiske na rast cijena proizvođača", stoji u analizi analitičara Raiffeisen banke.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram