Zatvori
Poslovni Puls
05/01/2012

Ekonomisti i analitičari nesložni oko ideje privatizacije Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke

Kontroverzna izjava Slavka Linića oko moguće privatizacije Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke podigla je veliku prašinu...

I dok zagovornici nove privatizacije tvrde kako Croatia osiguranje i Hrvatska poštanska banka danas služe za "uhljebljivanje" stranačkih i simpatizerskih kadrova, protivnici upozoravaju kako se Hrvatska ne smije tako olako rješavati još ono malo preostalih vrijednih tvrtki u državnom portfelju.

Potonjima izgleda pripada i ekonomist Željko Lovrinčević koji u intervjuu za Večernji list upozorava kako Vlada ima dovoljno prostora za uštede u drugim sektorima, bez diranja u CO i HPB.

"Sve dok postoji golem prostor za smanjenje troškova u pojedinim javnim državnim poduzećima, lokalnoj državi i lokalnim monopolima, u što uključujem i HAC, vrlo je teško uvjeriti građane da je prodaja državne imovine po diskontnim cijenama pravi potez", ističe Lovrinčević, inače bivši ekonomski savjetnik Milanovićeve prethodnice Jadranke Kosor. "Prodaje se obiteljsko srebro u najgorem trenutku i šalje loša poruka da se ne želi racionalizirati sustav."

S druge strane, ekonomski analitičar Damir Novotny nešto je skloniji mogućnosti privatizacije CO-a i HPB-a.

"CO loše je vođeno deset godina, nisam vidio nijedan dobar poteza, a istodobno jačaju globalni igrači na našem tržištu. Vrlo je razvijeno i bankarsko tržište, a HPB se u prethodnim godinama, posebno u vrijeme Josipa Protege, pokazao čistom manipulacijom, kockao se našim novcem", ističe Novotny za Večernji.

Zanimljivo, u vrijeme dok se priča o novom krugu privatizacije uopće se ne spominje izjava uglednog ekonomiste Guste Santinija koji nije predložio prodaju, već upravo suprotno - vraćanje jedne komercijalne banke u državno vlasništvo.

Pročitajte još:

- Vrijeme je da pogledamo istini u oči: U ovakvu Hrvatsku više nitko ne želi uložiti niti jedan euro!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram