Zatvori
Poslovni Puls
15/12/2011

Internet u Hrvatskoj: Ne možete mu pobjeći, čak 96 posto mladih do 24 godine koristi internet!

Danas, na kraju 2011. godine, može se konstatirati da je informacijska i komunikacijska tehnologija zastupljena u oko 70% kućanstava Hrvatske, odnosno,  da  oko dvije trećine građana starijih od 15 godina koristi Internet, stoji u rezultatima istraživanja GfK...

Kada se promatra  samo kućanstva s računalom tada se dobiva da se klasično stolno računalo nalazi se u 77% tih kućanstava (najviše u sjevernoj Hrvatskoj i Istri - preko 80%),  a  prijenosno / laptop / notebook ima  oko 43% kućanstava (najviše u  Zagrebu - preko 50% kućanstava opremljenih s računalom).

Za pristupanje Internetu u zadnjih 6 mjeseci najviše se koristi  DSL/ADSL/VDSL  (64%). W-LAN  (bežični Internet/wireless) se koristi  oko 18%. Ipak, oko  10% koristi još uvijek „dial-up“ (analogni modem) ali sve se više koristi i mobilni telefon i kablovski sistemi.

Češće korištenja Interneta na poslu zapaženo je u Zagrebu (15%), te kod osoba s visokom stručnom spremom (24%).

Korištenje stolnog računala nešto je više prisutno u dobnoj skupini starijoj od 35 godine (82 ili više posto), dok prijenosno računalo iznad prosjeka koristi dobna skupina od 15 do 34 godine (oko 50 ili više posto). Pristup putem mobilnog telefona također je više zastupljen kod mladih korisnika (u dobi od 15 do 24 godine - oko 37 %) a gotovo i ne postoji kod osoba preko 65 godina starosti.

Višekratno dnevno korištenje Interneta najviše je zastupljeno god najmlađih (15 do 24 godina – 76%), te u Zagrebu s okolicom  i Dalmaciji (po oko 60%), a najmanje kod osoba preko 55 godina (ispod 40%).

Početnicima u korištenju Interneta, više od prosjeka,  smatraju se korisnici u sjevernoj Hrvatskoj (30%), te stariji od 45 godina (38 ili više posto). Suprotno, građani Zagreba se nešto više smatraju vrlo dobrim poznavaocima/ekspertom (oko 38%), dok mladi od 15 do 24 godine u preko 50% slučajeva smatraju da su vrlo dobri poznavaoci kad se radi o Internetu ili su čak eksperti.

Kao ovisnici o Internetu, više od prosjeka, smatraju se građani Zagreba i Istre  (preko 20%), te dobna skupina od 15 do 24 godina (26%).

Aktivnost uz slanje i primanje elektronske pošte općenito je najviše  prisutna a posebno kod korisnika u Zagrebu, kod dobne skupine od 15 do 34 godine, te osoba s visokim obrazovanjem, a  najmanje u Slavoniji te kod dobne skupine preko 65 godina.  U informiranju putem Interneta  predvodi  Slavonija, Istra i Dalmacija, te osobe između 25 i 34 godine. Za traženje informacija o proizvodima i uslugama  putem Interneta najviše su se izjasnili  građani Slavonije te osobe između 15 i 34 godine.

Društvene mreže nalazi se na visokom četvrtom mjestu među svrhama korištenja Interneta . U njihovom korištenju predvode mladi (15 do 24 godina ) – preko 90%, a slabije su zastupljene starije osobe (manje od trećine). Među poslužiteljima Internet usluga najviše je zastupljen T-Com (preko 60%), a slijede ga Optima i B-net (svaki po oko 10%), te Iskon i VIP online (svaki po oko 5%).

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram