Već u samom početku bilo je jasno kako gradovi nisu spremni za provedbu Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, a tome svjedoči i posljednja priča iz Zagreba…

Naime, u Zagrebu do sada još uvijek nije izdano niti jedno rješenje za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata!

Gradska uprava zaprimila je 451 zahtjev za legalizaciju, a riješeno je njih samo 14. Od tih 14 svi su – odbijeni!

Iz zagrebačke gradske uprave poručuju kako su zahtjevi odbijeni jer su “podneseni kao nepotpuni”. Sasvim je jasno da građani još uvijek nisu dobro upućeni u cijeli postupak legalizacije, a država i javna uprava sigurno nisu učinili dovoljno da jasno i razumljivo javnosti prezentiraju kompletnu proceduru.

Koliko su stvari zamršene pokazuju i komentari struke koja se i još uvijek ne može složiti oko potrebnih dokumenata i njihovoj cijeni. Nedavno smo pisali o sličnom primjeru u Rijeci gdje se od geodeta može doznati da dok nemaju tumačenja Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, sve što oni, na zahtjev stranke, mogu učiniti, jest da izađu na teren i naprave potvrdu o izvedenom stanju.

Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata donesen je još u kolovozu ove godine, a u teoriji trebao bi pomoći legalizirati oko 150.000 ilegalnih nekretnina diljem Hrvatske.

Zahtjevi za legalizaciju nekretnina mogu se predati do kraja iduće godine.

A nakon što predate zahtjev, možete se samo nadati da ste priložili svu potrebnu dokumentaciju i čekati…

Pročitajte još:

Nenad Bakić ruši mit o ulaganju u nekretnine kao jedinom “sigurnom” ulaganju u Hrvata

NEKRETNINE: Kompletan vodič kroz legalizaciju bespravno sagrađenih objekata u Hrvatskoj

Foto:Flickr