Zatvori
Poslovni Puls
02/12/2011

Još uvijek slabo: Maloprodaja u listopadu ostvarila godišnji realni rast od samo 1,8 posto

Prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku pokazali su blago intenziviranje godišnjeg rasta trgovine na malo u listopadu...

Trgovina na malo je u listopadu realno porasla 1,8% godišnje, odnosno 5,5% nominalno. Tako su i podaci za listopad potvrdili sliku kakvu gledamo već više od godinu dana. Trgovina na malo bilježi godišnje stope rasta, no te su stope mlitave pa se ne može govoriti o oporavku maloprodaje, posebno uzme li se u obzir visoki i dugotrajni pad koji je tome prethodio.

RBA analitičari:

Nadalje, kretanja na tržištu rada ne pokazuju znakove stabilnog oporavka, posebno zato što značajnije zapošljavanje izostaje, a nakon središnje turističke sezone i povratka radnika zaposlenih na sezonskim poslovima u evidenciju HZZ-a, broj nezaposlenih ponovno raste. Ponašanje potrošača prije svega je određeno kretanjima na tržištu rada i očekivanjima budućih kretanja. U tom kontekstu treba spomenuti i neizvjesnost u učinke vanjskih faktora, čije se pogoršanje već osjeća, što svakako može utjecati na optimizam potrošača i sklonost potrošnji. Do kraja godine stoga očekujemo i dalje blage godišnje stope rasta maloprodaje, no bez pravog oporavka.

Na razini cijele godine očekujemo vrlo blagi rast maloprodaje, tek nešto iznad 1% (u prvih deset mjeseci realni rast je iznosio 1,1% godišnje), a u 2012. stopa bi ponovno mogla biti blago negativna s obzirom na negativne vanjske i unutarnje impulse (posebno počne li provođenje fiskalne konsolidacije). Nadalje, razloge treba tražiti i u relativno visokoj zaduženosti kućanstava (viša od prosjeka regije) te u stagnaciji realnih dohodaka. Posljedično je i rast osobne potrošnje ograničen, pa bi ona za razliku od godina prije krize trebala slijediti rast gospodarstva, a ne biti njegov pokretač.

Pročitajte još:

-Trgovina na malo bilježi mlitave godišnje stope rasta pa nema govora o oporavku maloprodaje

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram