Zatvori
Poslovni Puls
24/11/2011

Svjetsko tržište: Ulagači sada zabrinuti zbog Njemačke, pad PMI indeksa prerađivačkog sektora eurozone...

PMI indeksi prerađivačkog sektora eurozone i Njemačke zabilježili su pad veći od očekivanja te su u studenom iznosili 46,4 odnosno 47,9...

Dok su PMI indeksi uslužnog sektora zabilježili rast veći od očekivanja te iznosili 47,8 odnosno 51,4. Industrijske narudžbe eurozone u rujnu su zabilježile najveći mjesečni pad (-6,4%) u posljednjih tri godine prvenstveno uzrokovan padom spomenutog pokazatelja u Njemačkoj i Francuskoj. Na godišnjoj razini zabilježeno je usporavanje rasta koji je iznosio ispod očekivanih 1,6 posto.

Osobni dohodak u SAD-u u listopadu je zabilježio rast veći od očekivanja (+0,4%) što nije potaklo rast osobne potrošnje koja je zabilježila tek blagi rast od 0,1% što je ispod očekivanja. Tržište rada u SAD-u obilježeno je porastom zahtjeva za nezaposlene i novonezaposlene (3,691 milijun odnosno 393 tisuće zahtjeva).

Na međunarodnim tržištima obveznica jučer je najveće zanimanje privukla aukcija desetogodišnjih njemačkih obveznica. Naime, od planiranog izdanja od 6 milijardi eura, Njemačka je uspjela izdati tek 65% po prinosu od 1,98%, što je potaknulo nervozu na tržištima i rasprave mogu li se njemačke obveznice još uvijek smatrati sigurnim utočištem.

Rast nepovjerenja u eurozoni odrazio se na rast potražnje za američkim obveznicama i pad desetogodišnjeg prinosa na 1,88%, dok su njemačke obveznice svih dospijeća zabilježile pad cijena. Njemačka kancelarka Angela Merkel jučer je kritizirala ideju izdavanja zajedničke obveznice eurozone, već inzistira na mjerama uštede u pojedinim zemljama, što je pojačalo nervozu, prenose RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram