Zatvori
Poslovni Puls
23/11/2011

FED najavio "stres test" za banke u kojem će se simulirati slom europskog i američkog gospodarstva

Središnja banka SAD-a (FED) u utorak je najavila da će provesti test osjetljivosti, što će biti treća takva provjera od početka ekonomske krize, da bi se ustanovilo koje bi banke mogle preživjeti u slučaju da se dogodi najgore...

Scenarij po kojem će se provesti testiranje predviđa porast nezaposlenosti sa sadašnjih 9 na 13 posto i recesiju u koju će upasti američko gospodarstvo krajem 2011. godine, javlja T-Portal.

FED najavljuje da će testirati slične promjene u cijenama i ratama, poput onih koje su se dogodile u drugoj polovici 2008, kada je kriza eksplodirala, ali i 'potencijalne nagle promjene u tržišnim cijenama u državnim i financijskim sektorima u Europi'.

Provjere, koje će se provesti u idućih nekoliko tjedana, zahvatit će 31 američku banku, a u prvom krugu testiranja u proljeće 2009. takvim testiranjima bilo je izloženo 19 banaka. Rezultati će se objaviti do kraja ožujka 2012. godine.

Takva odluka odraz je rastuće zabrinutosti prijetećim padom dionica američkih banaka zbog njihove izloženosti europskim državnim i privatnim dugovima.  Bonitetna agencija Fitch prošlog tjedna upozorila je da će se opći izgledi američkih banaka pogoršati ukoliko se uskoro ne iznađe rješenje za krizu u eurozoni.

Pročitajte još:

- OTKRIVAMO: Europske banke upravo su pokazale srednji prst istočnoj Europi

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram