Zatvori
Poslovni Puls
17/11/2011

U pitanju je sudbina eurozone: Nova grčka vlada počela pregovore s bankama oko otpisa dijela duga

Novoizabrana grčka vlada počela je pregovore s bankama u svijetu o brisanju dijela duga. Dobila je povjerenje parlamenta, što je prva etapa na teškom putu izvlačenja zemlje iz dužničke krize...

"Optimist sam. Eurozona će danas svladati teškoće unatoč razlikama između zemalja i čelnici će donijeti odluke koje će osigurati vjerodostojnost i stabilnost bankarskog sustava", rekao je predsjednik parlamenta Philippos Papademos pred zastupnicima, nakon trodnevne parlamentarne rasprave, prenosi HRT.

Dobivši potporu 255 od 293 prisutna zastupnika, nova izvršna vlast želi pokazati Europljanima da će Grčka poštovati smjernice koje su utvrdili njezini vjerovnici, premda su one bolne za Grke. Papademos je istaknuo da su nužni radikalniji zahvati, uz povećanje manevarskog prostora Europskog fonda za financijsku stabilnost. Papademos treba se sastati s direktorom Instituta za međunarodno financiranje Charlesom Dallarom kako bi službeno označili početak pregovora o osjetljivom programu brisanja grčkog duga.

Prije nego što su počeli pregovori, eurozona je pojačala pritisak na Grčku zatraživši ponovno da se njezini čelnici pisanim putem obvežu kako će poštovati odredbe zadnjeg paketa financijske pomoći prihvaćenog u noći s 26. na 27. listopada u Bruxellesu. Za vjerovnike je to pisano obećanje nužan preduvjet za isplatu osam milijardi eura pomoći o kojima ovisi kratkoročno preživljavanje Grčke. Taj je iznos dio prvog zajma odobrenog u proljeće 2010, javlja HRT.

Pročitajte još:

- KOMENTAR: Propast Grčke je nagovještaj konačnog kraha bolesnog sustava u kojem živimo

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram