Zatvori
Poslovni Puls
14/11/2011

VELIKA STVAR: Kina će stranim kompanijama omogućiti prodaju dionica na Šangajskoj burzi?

Zanimljive vijesti dolaze iz uvijek fascinantne Kine...

Ovo bi moglo drastično promijeniti raspoloženje na svjetskim financijskim tržištima.

Kako javlja Bloomberg, Kina je "de facto" spremna stranim kompanijama dopustiti prodaju dionica na Šangajskoj burzi - drugoj najvećoj svjetskoj burzi nakon one u New Yorku.

Izvršni dopredsjednik Šangajske burze Xu Ming ističe kako su svi mehanizmi već postavljeni, pa u vrlo skoro vrijeme možemo očekivati prve strane kompanije na Šangajskoj burzi koja je u 2011. godini izgubila 12 posto svoje prošlogodišnje vrijednosti.

Kinezi će ipak postaviti određene uvjete za izlistavanje dionica na Šangajskoj burzi. Još u travnju, lokalni kineski mediji izvještavali su kako će kompanije koje budu zainteresirani za ulazak na kinesko tržište ulagačkim instrumentima morati imati tržišnu vrijednost od najmanje 4,7 milijarde američkih dolara i plan o trogodišnjoj dobiti od najmanje 400 milijuna bolara. Tada se spekulirako kako će dozvolu u prvom krugu liberalizacije kineskog dioničkog tržišta dobiti samo 10 stranih kompanija.

Velike multinacionalne kompanije poput Coca-Cole i HSBC-a navodno su jako zainteresirane za ulazak na kinesko dioničko tržište koje bi moglo postati mirna oaza na trenutno iznimno volatilnom svjetskom financijskom tržištu.

Dvije najveće kineske burze, one u Šangaju i Shenzhenu imaju zajedničku tržišnu vrijednost od 3,6 bilijuna dolara (američke burze imaju tržišnu vrijednost od 15,6 bilijuna dolara), a u Kini je trenutno prisutno više od 104 milijuna ulagača uključujući obvezničke fondove, institucionalne ulagače i čak 85 milijuna individualnih ulagača.

Sigurno primamljive brojke za najveće svjetske kompanije...

Pročitajte još:

- ZAŠTO: Gotovo 50 posto kineskih milijunaša želi pobjeći iz te “obećane” azijske zemlje!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram