Zatvori
Poslovni Puls
14/11/2011

Hrvatska do Pekinga: Vidošević bogate kineske ulagače upoznao s mogućnostima ulaganja u Hrvatsku

Izaslanstvo bogate kinske pokrajine Sichuan ovih dana boravi u posjeti Hrvatskoj...

U izaslanstvu te kineske pokrajine, koje boravi u Hrvatskoj od 12. do 15. studenoga, bili su vodeći predstavnici najveće telekomunikacijske i građevinske tvrtke te najveće banke pokrajine Sichuan. S hrvatske su strane bili i predstavnici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Hrvatske banke za obnovu i razvoj te Hrvatske agencije za telekomunikacije. Cilj je posjeta izaslanstva bio upoznavanje s hrvatskim ulagačkim projektima u javnom i privatnom sektoru.

Pokrajina Sichuan je među najperspektivnijim i najpropulzivnijim kineskim pokrajinama sa 90 milijuna stanovnika te stopama ekonomskog rasta iznad 13 posto, a koji se osobito zasniva na rastu izvoza, istaknuo je predsjednik HGK NadanVidošević dodavši kako u Hrvatskoj u godinama koje dolaze neće biti rasta bez jačanja investicijskih aktivnosti, stoga je ovo prilika da se Hrvatsku prepozna kao partnera za zajedničku suradnju, a u okviru EU kojoj će Hrvatska pripadati.

"Hrvatska je nekada u Kinu izvozila robu vrijednu 700 milijuna američkih dolara te je cilj vratiti se na te rezultate pa postići onda i veće", kazao je Vidošević.

Zamjenik guvernera pokrajine Sichuan Huang Xiaoxiang, naglasio je kako je pokrajina Sichuan prema ekonomskoj snazi na osmom mjestu u Kini te ima osobito razvijenu industrijsku proizvodnju i poljoprivredu. Pokrajina Sichuan lani je ostvarila rast BDP-a od 13,7 posto, a u 10 mjeseci bilježi rast vanjske trgovine od 41,7 posto.  Primjerice, svaki je drugi mobitel tvrtke Apple proizveden u Sichuanu, kazao je Xiaoxiang istaknuvši kako je u jugozapadnoj Kini pokrajina važan prometni koridor te trgovačko središte.

"Poticat ćemo naše tvrtke da što više iskoriste prometne mogućnosti koje ima Hrvatska, a želimo više kupovati i hrvatske proizvode te da naše tvrtke ulažu u RH", istaknuo je Xiaoxiang dodavši kako Hrvatska ima vrlo dobru infrastrukturu, osobito luke, a i Sichuan ima željeničku vezu s Europom kao i izravne zračne veze s europskim gradovima. Zamjenik guvernera pozvao je predsjednika HGK da sa suradnicima posjeti njihovu pokrajinu.

Do sada nisu zabilježana značajnija kineska ulaganja u RH, a predstavništva je u Hrvatskoj otvorilo šest kineskih tvrtki, istaknula je Marija Vukelić iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, predstavljajući kineskom izaslanstvu mogućnsti suradnje s Hrvatskom. Gospodarsku suradnju s Kinom Hrvatska većinom ostvaruje na razini pokrajina i gradova, a perspektive su najbolje u izgradnji centara logistike i distribucije te industriji metala i enegetici, kazala je Vukelić upoznavši predstavnike Sichuana s mogućnostima ulaganja u poslovnu zonu PODI Šibenik te industrijski park Nova Gradiška, s izgradnjom termoelektrane Plomin, projekt vrijedan 800 milijuna eura te s projektom izgradnje suvremene željezničke linije Botovo – Rijeka. Mogućnosti suradnje s kineskim tvrtkama su i u proizvodnji električne opreme, prehrambene industrije, brodogradnje itd., istaknula je Vukelić te je predstavila hrvatske investicijske projekte, navodi se u priopćenju iz HGK.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram