Zatvori
Poslovni Puls
21/10/2011

Svjetska banka: Lakše je poslovati u Bocvani, Azerbajdžanu i Panami nego u Hrvatskoj!

Svjetska banka objavila je i ove godine "Doing Business" - izvješće o uvjetima poslovanja u 183 zemlje svijeta...

Zemlje u kojima je najlakše poslovati su Singapur, Hong Kong u Kini, Novi Zeland, Sjedinjene Države i Danska. S druge strane, zemlje Afrike su uvjerljivo na dnu ovog popisa, prenosi Glas Amerike.

Hrvatsku je Svjetska banka svrstala na 80. mjesto, što je nazadovanje za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu. Kao primjer tko je sve ispred nas izdvojit ćemo Kuvajt, Azerbajdžan, Panamu, Bocvanu i Trinidad & Tobago.

Na pitanje - zašto je Hrvatska pala za jedno mjesto – u Svjetskoj banci je odgovor ponudila koautorica izvještaja “Doing Business 2012”, Cemile Hacibeyoglu:

"Glavni razlog za pad Hrvatske sa 79. na 80. mjesto je ono što se događa s drugim zemljama u regiji i u svijetu. Istočna Europa i Središnja Azija su najaktivnije regije svijeta u smislu reformi – od 24 ekonomije, 21 se reformirala tijekom protekle godine. Zemljama poput Hrvatske to pokazuje da – da bi ostale na istom ili čak i povisile svoje rangiranje – moraju intenzivirati tempo svojih reformi", kaže Cemile.

Usporedbe radi BiH je na 125. mjestu, Srbija na 92., Slovenija je 37. na ovom popisu. Najbolje rezultate Hrvatska bilježi u ubiranju poreza, dok je najlošija strana sporost u dobijanju građevinskih dozvola te zaštita investicije.

Cijelo "Doing Business 2012" izvješće možete preuzeti ovdje (PDF)

Pročitajte još:

- Hrvatska bilježi žestok pad stranih ulaganja, prestigle su nas Srbija, Albanija i Crna Gora

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram