Kada govorimo o najbogatijim zemljama na svijetu, uglavnom spominjemo SAD, Japan, Kinu i druge koje po klasičnim ekonomskim mjerilima (nominalni BDP) zaista spadaju u sami vrh…

Svjetska banka nedavno je objavila popis najbogatijih država na svijetu koristeći se preliminarnim podacima o BDP-u po stanovniku za 2011. godinu. Podaci o BDP-u za ovu godinu dobiveni su iz istraživanja o paritetu kupovne moći (Purchasing Power Parity (PPP)) koje je nedavno provela ta međunarodna financijska organizacija.

U nastavku pogledajte popis najbogatijih zemalja na svijetu (BDP po stanovniku). Možda će Vas iznenaditi tko je u samom vrhu…

10. Austrija -BDP 39.711 dolara po stanovniku. Malena europska država sa samo 8,41 milijun stanovnika sa svojom “socijalnom” ekonomijom uspješno se nosi s najvećim svjetskim gospodarstvima.

9. Irska – BDP 39.999 dolara po stanovniku. “Keltski tigar” s 4,58 milijuna stanovnika  fokusirao se na poljoprivredni sektor i ulaganje u moderne tehnologije što je očito upalilo u njihovom slučaju.

8. Nizozemska – BDP 42.447 dolara po stanovniku. Zemlja sa 16,68 milijuna stanovnika ima iznimno otvorenu tržišnu ekonomiju i iznimno nisku stopu nezaposlenosti.

7. Švicarska – BDP 46.424 dolara po stanovniku. Oaza slobodnog bankarstva i kraljevstvo elitnog zimskog turizma sa 7,86 milijuna stanovnika nalazi se na sedmom mjestu najbogatijih država na svijetu.

6.  SAD – BDP 47.084 dolara po stanovniku. Najmoćnije gospodarstvo i najveća država na ovom popisu (307 milijuna stanovnika). Ako gledamo ukupni nominalni BDP, SAD su najbogatija država na svijetu.

5. Singapur – BDP 56.797 dolara po stanovniku. Singapur se sastoji od 63 otoka i ima 5,07 milijuna stanovnika. Trgovina, elektronika i financijska industrija dominantne su gospodarske grane ovog azijskog super-gospodarstva.

4. Norveška– BDP 56.920 dolara po stanovniku. Ova skandinavska zemlja ima samo 4,97 milijuna stanovnika, ali i iznimno moćno gospodarstvo fokusirano na naftu i plin.

3. Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) – BDP 57.744 dolara po stanovniku. Sa samo 8,26 milijuna stanovnika UAE su se kroz samo nekoliko desetljeća pretvorili u gospodarsko i financijsko središte Bliskog Istoka.

2. Luksemburg – BDP 89.562 dolara po stanovniku. Najbogatija (po ovom popisu) europska državica s nešto više od 500.000 stanovnika koja svoj rast može zahvaliti iznimno razvijenom financijskom i bankarskom sektoru.

1. Katar – BDP – 91.379 dolara po stanovniku. Arapska država Katar s 1,69 milijuna stanovnika najbogatija je država na svijetu prema podacima Svjetske banke. Kao što možete i pretpostaviti, Katar titulu najbogatije države na svijetu može zahvaliti golemim naftnim zalihama.