Zatvori
Jasmin Hadzic
04/08/2011

Nitko nema pojma, a sve je gore i gore: Ciparska vladajuća koalicija pred potpunim raspadom, a deficit probija rekorde

I dok je javnost uglavnom površno upoznata s financijskim problemima u SAD-u i Grčkoj, maleni Cipar i dalje prolazi "ispod radara", a njihovi problemi su i više nego ozbiljni...

Ciparska stranka desnog centra, Demokratska stranka (DIKO), upravo je napustila vladajuću koaliciju, prenosi Financial Mirror. DIKO je bio na vlasti još od 2008. godine u koaliciji s reformiranim komunistima (AKEL). Progurati ozbiljne fiskalne reforme sada će biti još teža misija.

Podsjetimo, nakon ostavke kabineta ciparskog predsjednika Demetris Christofiasa, ciparska središnja banka objavila je kako će vjerojatno trebati financijsku injekciju iz EU-a kako bi spriječila bankrot državnih financija. Ako ste zaboravili, Cipar je članica EU-a.

S&P i Moody's rejting agencije snizile su ciparski kreditni rejting, a Moody's je također snizio rejting dvjema najvećim tamošnjim bankarskim grupacijama zbog izloženosti grčkom dugu. Ciparske banke drže oko 14 milijardi dolara vrijedne grčke državne obveznice i 5 milijardi dolara vrijedne obveznice grčkih banaka. Proračunski deficit u prvoj polovici godine skočio je na 3,47 posto BDP-a u odnosu na prošlogodišnjih 1,89 posto.

Ako Grčka samo malo "zakašlje", ciparska ekonomija će se srušiti kao kula od karata.

S druge strane...

Optimisti tvrde da je ciparsko gospodarstvo premaleno da bi imalo ozbiljnije posljedice na širu Europu. Naime, ciparski godišnji BDP iznosi samo 22 milijarde dolara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram