Zatvori
Poslovni Puls
19/07/2011

Unatoč svim problemima i dužničkoj krizi, Europljani sve optimističniji...

Nalaz iz istraživanja „GfK  potrošačka klima u Europi“ za drugi kvartal ove godine pokazuje da se u većini zemalja, prvi puta od izbijanja krize i unatoč problema s Grčkom, raspoloženje potrošača popravlja...

Istraživanje o razvoju ekonomije, očekivanju rasta cijena i prihoda te spremnosti većih nabavki (trajnih dobara) provedeno je u  Austriji, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Poljskoj, Rumunjskoj, Španjolskoj te V. Britaniji. Ovih 11 zemalja čini 80% ukupne populacije članica EU.

Recesija je okončana za većinu zemalja jer se konačno pokazuje uzlazni trend u drugom kvartalu ove godine. Ipak posljedice ekonomske i financijske krize i dalje su prisutne, posebno s  razvojem krize u Grčkoj, nestabilnosti u Irskoj, Portugalu, Španjolskoj. Pojavio se i problem inflacije zbog općeg rasta cijena hrane i energije.

Ekonomska očekivanja

Očekivanja potrošača na području ekonomije rastu u drugom kvartalu ili su barem  stabilna na razini iz ožujka ove godine. Iznimka je Austrija i Češka gdje je indikator nešto niži. Njemačka je nositelj razvoja u Europi a tu su još i V. Britanija, Francuska i Poljska. Potrošači u Češkoj, uz rast indikatora, ipak pokazuju sumnju u napredak na ekonomskom planu (njihova vlada je u krizi, potrošači sumnjaju u provođenje reformi, posebno zbog mirovinske reforme, rasta nezaposlenosti te  rasta cijena). Naravno građani Grčke su najviše zabrinuti i ne vide  izlaz iz ekonomskih problema.

Očekivanja u kretnju cijena

U drugom kvartalu mnoge zemlje su pokazale da smatraju kako su cijene dostigle svoj vrhunac i počele su padati. Indikator  rasta cijena je ipak u porastu kod V. Britanije, Češke i Grčke. U Austriji je također na višoj razini. Inflacija u V. Britaniji  iznosi 4,5% zbog rasta cijena hrane i goriva ali građani očekuju silazni trend potaknut novim mjerama vlade. Grčka je ovdje poseban problem jer uz sve probleme PDV  povećan od 11 na 23%.

Očekivanja prihoda

U drugom kvartalu ove godine uglavnom rastu očekivanja rasta prihoda. Indikator je porastao u Njemačkoj, Španjolskoj, Austriji, Rumunjskoj i Poljskoj, Vrijednost je najviša kod Nijemaca. Bugarska i Češka su se stabilizirale ali na niskoj razini. Kod Francuza indikator je u padu. Naravno samo Grčka ima jako pesimističke stavove. Španjolci ne nadaju malom oporavku financijske situacije (prvenstveno zbog turizma). Poljska se ekonomija vrlo dobro oporavila usprkos globalnoj krizi te se građani nadaju i rastu prihoda, premda je još uvijek dosta visoka razina nezaposlenosti (13%).

Spremnost na trošenje

Lagani ekonomski rast i nada u bolje prihode potakli su i spremnost potrošača na veće trošenje u narednim mjesecima. U većini zemalja postoji nada u mogućnost većeg trošenja. Predvodi Njemačka, a na dnu je opet Grčka, no potrošači u V. Britaniji također nisu optimisti. Loša su i očekivanja u Bugarskoj gdje je inflacija nešto ispod 6%. Njihova raspoloživa primanja ne mogu doprinijeti rastu standarda.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram