Zatvori
Jasmin Hadzic
14/07/2011

Facebook će do 2015. godine dostići vrijednost od nevjerojatnih 140 milijardi dolara!?

Ako volite tehnologiju i biznis, onda poput nas nestrpljivo očekujete da Facebook konačno preda dokumentaciju za svoju inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO)...

A to će se vjerojatno dogoditi tek tijekom prvog kvartala iduće godine, pa će Facebook osvanuti na Njujorškoj burzi najranije u svibnju ili lipnju mjesecu iste godine. Ulagači na sekundarnim tržištima Facebook vrednuju na oko 70 do 80 milijardi dolara, što može, a ne mora odgovarati pravoj vrijednosti kompanije koja i dalje veoma oprezno skriva prave podatke o svojim financijskim performansama.

Sada je već uvriježeno mišljenje kako će nakon IPO-a Facebook biti tvrtka s tržišnom vrijednosti od oko 100 milijardi dolara. No jedan ulagač, vjeruje da Facebook može puno bolje od toga.

Geoff Yang, jedan od partnera velikog venture capital fonda Redpoint Ventures vjeruje da će Facebook do 2015. godine imati tržišnu kapitalizaciju od 140 milijardi dolara. Veoma optimistično, ako uzmemo u obzir da će ove godine Facebook imati prihode od neke 4 milijarde dolara.

"Facebook je stvorio cijeli ekosustav. Gotovo svaka web-usluga koja stvara prihode biti će izgrađena ponovno na Facebookovoj platformi. Facebook ima potencijal postati vrijedan kao Google (170 milijardi dolara), ako ne i vrijedniji jer ima daleko širi krug djelovanja i viralni potencijal rasta", izjavio je Yang za Wall Street Journal.

Za usporedbu, jedna Zynga i Groupon koji će se uskoro pojaviti na burzi trebali bi postati kompanije vrijedne 20 milijardi dolara.

Jedva čekamo da Mark Zuckerberg i ekipa predaju S-1 formular pa da ove silne spekulacije konačno završe...

Pročitajte još:

- Facebookova direktorica Sheryl Sandberg u lovu na mjesto američke ministrice financija

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram