Zatvori
Foto: Najmanji je problem u poslovnim prostorima ili poslovnim zonama...
Jasmin Hadzic
03/06/2011

Silicijska dolina na hrvatski način: Gradimo goleme nekretninske komplekse, a zaboravljamo na inovaciju i kapital

Evo još jedne ideja koja na papiru izgleda zanimljivo čim se spomene naziv "hrvatska verzija Silicijske doline"...

Poslovni:

Tri visokotehnološke tvrtke, Altpro, Citus i Veski, posljednjih godina vode inicijativu za osnivanje prvoga razvojno-istraživačkog centra u Hrvatskoj, po uzoru na Silicijsku dolinu, koji bi poticao otvaranje novih visokotehnoloških tvrtki iz područja elektronike i ICT-a.

Tomislav Bronzin, direktor tvrtke Citus, pojašnjava da bi se otvaranjem tehnopolisa u Zagrebu, koji bi primjerice imao dva paviljona i objekta u kampusu Borongaj, omogućilo otvaranje oko 5000 novih radnih mjesta, i to u visokotehnološkoj industriji.Bronzin dodaje da očekuju da bi nakon uspješne realizacije tehnopolisa u Zagrebu isti model razvoja takvih centara mogli prenijeti u Varaždin, Rijeku, Split i Osijeku.Viduka ističe da je ključna razlika između postojećih poslovnih zona koje niču diljem Hrvatske i tehnopolisa u tome što bi tehnopolis nudio kompletnu infrastrukturu za nove mlade tvrtke, prenosi PoslovniDnevnik.

Nažalost, ima jedan mali problemčić s ovom idejom...

Kada u Hrvatskoj govorimo o visokotehnološkom razvoju i obrazovanju, iz nekog razloga uvijek spominjemo goleme nekretninske komplekse odnosno sveučilišne kampuse koji bi trebali stvoriti novu generaciju superuspješnih poduzetnika. Rijetko kada govorimo o ulaganju u profesore, mentore i stručni kadar.

Slična je stvar i s projektom "Tehnopolisa".

Ako želimo poticati ono što rade u Silicijskoj dolini, onda neka država pokrene vlastiti fond s rizičnim kapitalom koji će STRUČNO ulagati u ambiciozne domaće IT projekte. BICRO je možda jedini pozitivan primjer što je sve moguće učiniti s pametnom ulagačkom politikom.

Silicijska dolina je po mnogo čemu jedinstven koncept kojeg za sada nije uspjela prekopirati niti jedna država u svijetu, pa je smiješno za očekivati da će to poći za rukom Hrvatskoj.

Za Silicijsku dolinu u Hrvatskoj trebamo ambiciozne mlade poduzetnike, obrazovane zaposlenike, te hrpu kapitala i dobrih "veza". Za sada imamo samo ovo prvo....

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram