Zatvori
Foto: Trebamo stvarati proizvode koji uzrokuju visoku dozu emocionalnog angažmana kod korisnika....
Jurica Dujmovic
16/05/2011

Još jedna knjiga koju jednostavno morate pročitati: Daniel Pink - Novi umovi: Zašto budućnost pripada kreativcima

Naš kolumnist Jurica Dujmović je trenutno zaposlen u američkoj tvrtci Weiss inc, na poziciji marketinškog konzultanta i specijalista za društvene mreže. Bavi se grafičkim i web dizajnom, ilustriranjem i pruža konzultantske usluge na području brandinga i marketinga. Iza sebe ima 10 godina radnog iskustva i veliki broj publikacija i radova. Na svom blogu Svaki tjedan savjet jedan piše članke s poslovnom tematikom posebno orjentirane na male i srednje poduzetnike, koje preuzima nekoliko hrvatskih poslovnih portala, uključujući i Poslovni Puls.

Dragi čitatelji - želim vam lijep i ugodan početak radnog tjedna! Danas čitate drugi članak u seriji mog kratkog pregleda poslovne literature. Prošli tjedan imali smo Malcoma Gladwella i njegove "Netipične vrijednosti". Ovaj tjedan imamo Daniela Pinka i (slobodni prijevod) "Novi umovi: zašto budućnost pripada kreativcima" (A whole new mind: WHY RIGHT-BRAINERS WILL RULE THE FUTURE).

Sažetak u jednoj rečenici: Trebamo stvarati proizvode koji uzrokuju visoku dozu emocionalnog angažmana kod korisnika.

O čemu govori knjiga:

  • Završilo je doba dominacije hladnih logičara i praktičara kao što su odvjetnici, doktori medicine, računovođe i inžinjeri.
  • Budućnost pripada dizajnerima, izumiteljima, učiteljima i pripovjedačima - kreativnim i empatičnim ljudima.
  • Obilje, Azija i automatizacija: sve više ljudi može to što možete i vi - većina ih dolazi Istoka, a ako oni to ne mogu, velika je vjerojatnost da to može učinit stroj. Zato svi moramo dobro promisliti o kvaliteti vlastite usluge.
    • Konkretnije; moramo stvarati proizvode s visokim emocionalnim utiskom na korisnika i razumjeti suptilnosti ljudske komunikacije i interakcije.
      • Da bi ovo postigli oslanjamo se na sljedeće vještine:
        • Dizajn (kombinacija uočljivosti i korisnosti)
        • Pripovjedanje (ne samo kao gole činjenice - kontekst i emotivna obojenost su ključni)
        • Simfonija (kombiniranje svega u smislenu cjelinu)
        • Empatija (shvaćanje pozicije druge osobe)
        • Igra (važna komponenta kreativnosti i odmora)
        • Smisao (ono što svako ljudsko biće traži)

Što je posebno dobro u ovoj knjizi?

  • Ima dosta odličnih citata, poput:

"Čovjek koji je izmislio kotač je idiot. Onaj koji je izmislio druga tri je genijalac" (Sid Caesar)

"Suprotno igri nije rad, nego depresija. Igrati se znači djelovati i ponašati se kao netko tko je siguran u dobar ishod svog pothvata." (Brian Sutton-Smith).

  • Na kraju svakog poglavlja nalazi se serija vježbi i sugestija kako poboljšati svoje vještine u području koje se obrađuje
  • Knjiga će se svidjeti originalnim misliocima i kreativcima.
  • Knjigu su nahvalili Thomas Friedman i Seth Godin

MOJ STAV: Slažem se s autorom, ali samo donekle. Mislim da polako dolazi nova sorta odvjetnika, logičara i analitičara koji se oslobađaju krute statistike i počinju poslovati koristeći metodiku kreativnog poslovanja i marketinga. Naravno, ovaj postupak je dug i vjerujem da će trajati barem nekoliko generacija. Potrebno je da stari soj shvati da se više nije dovoljno uhljebiti, nego se je potrebno svaki dan dokazivati i boriti na tržištu za svog klijenta, poboljšavajući pri tom kvalitetu usluge. S druge strane, naši kreativci također uče nove trikove i u mnogočemu i prestižu svoje strane kolege.

S druge strane, kreativno razmišljanje je potrebno u svim ljudskim djelatnostima i ono nam se nameće kao nužnost. Uz usmjerenu kreativnost dolazi efikasnost, a uz nju svi rezultati dobrog rada - taj rad će drugi pamtiti, pratiti i na kraju - platiti. Hladne šablone "uspjeha" polako izumiru. Zamjenjuje ih fleksibilnost, kreativnost i prilagodljiva ljudska interakcija.

Knjigu možete kupiti u originalu ovdje (ALGORITAM)

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram