Zatvori
Foto: Mark Zuckerberg, Kevin Rose, Yuri Milner...
Jasmin Hadzic
26/04/2011

Pogledajte popis TOP 10 internet genijalaca koji će obilježiti 2011. godinu

U nastavku donosimo popis istaknutih internet lidera koji će obilježiti 2011. godinu...

Vjerujemo kako popis neće nikoga previše iznenaditi, no morali smo iskoristiti priliku i prezentirati "najbolje od interneta" za 2011. godinu.

Krenimo redom...

10. Reid Hoffman - u javnosti najpoznatiji kao suosnivač profesionalne društvene mreže Linkedin. Reid više nije izvršni direktor Linkedin-a, no ove godine ga čeka jedan veliki zadatak - izlazak Linkedin-a na burzu i velika inicijalna javna ponuda dionica (IPO). Linkedin će biti prva velika internet kompanija koja će ove godine izići pred pravu ispitnu komisiju - američke burzovne ulagače.

9. Paul Graham - Graham je sa svojim Y Combinator startup inkubatorom promijenio način na koji se osnivaju mlade tehnološke kompanije. Iz njegovog programa za mlade poduzetnike izrodili su se danas iznimno poznati internet brendovi poput Justin.tv-a, Dropboxa, Disqusa i Scribda. Svi očekuju da će Y Combinator i ove godine izroditi nekoliko novih internet servisa koje ćemo uskoro svi koristiti.

8. Marc Andreessen - osnivač legendarnog Netscapea danas je jedan od najuglednijih ulagača u Silicijskoj dolini. U trenutku kada mnogi upozoravaju na stvaranje novog internet balona, Andreessen se ne boji izvaditi novčanik i upucati stotine milijuna u obećavajuće internet kompanije. Investicijski fond Andreessen Horowitz ulagao je u najpoznatije internet igrače poput Facebooka, Zynge, Groupona i Skypea. Pitamo se koja će se sretna kompanija domoći Andressenovih milijuna ove godine.

7. Jack Dorsey - za mnoge vjerojatno je nepoznat podatak da je upravo Dorsey izumio popularni mikro-blog servis Twitter. Pravi tehnološki genijalac, Dorsey svu svoju energiju danas ulaže u Square - startup koji pokušava riješiti problem mobilne autorizacije kreditnih kartica. Visa i American Express s velikim strahom gledaju prema Jacku koji se ne libi napasti divove financijske industrije.

6. Kevin Rose - medijski eksponirani osnivač Digga s pravom može tvrditi da je prvi pravi internet celebrity. Nakon nedavnog odlaska iz Digga, Rose je osnovao tvornicu mobilnih aplikacija Milk s kojom, po vlastitom priznanju, namjerava napasti nekoliko tradicionalnih biznisa koji su odolijevali internetu. Iako Digg nikada nije postigao uspjeh koji su svi očekivali, ne treba zaboraviti da je Rose jedan od najcjenjenijih kreativaca u Silicijskoj dolini.

5. Dennis Crowley - ako posjedujete smartphone, onda ste vjerojatno barem čuli za postojanje mobilne geolokacijske mreže Foursquare. Crowley je svoj prvi startup prodao svemoćnom Googleu, pa nemamo razloga sumnjati u njegove mogućnosti. Iako "lokalna internet ekonomija" i dalje čeka svoj pravi boom, Crowley će sigurno pronaći način da pretvori Foursquare u tvrtku vrijednu nekoliko milijardi dolara.

4. Mark Pincus - za Pincusa je malo tko čuo, ali njegove igre svaki dan igraju stotine milijuna ljudi diljem svijeta. Osnivač Zynge, internet tvornice zabavnih igara, pretvorio je zabavu u biznis vrijedan 5 milijardi dolara. S hitovima poput FarmVille, CityVille i MafiaWars Zynga je postala najpoznatiji Facebook biznis svih vremena. Pincus i njegova ekipa ne pokazuju znakove umora, pa i od njih ove godine očekujemo velike stvari.

3. Yuri Milner - za mnoge ovo će biti najmanje poznato ime na popisu, no riječ je o čovjeku koji je u samo dvije godine redefinirao način na koji velike internet kompanije dolaze do svježeg privatnog kapitala. Ruski milijarder i manager investicijskog fonda DST do sada je uložio stotine milijuna dolara u Facebook, Zyngu i Groupon čime je pomogao da sve ove tvrtke dosegnu nevjerojatne valuacije. Milner ulaže pažljivo i oprezno, a na ovom svijetu ne postoji startup koji se ne bi volio dočepati dijela njegovog novca. Sve što je Milner taknuo do sada se pretvorilo u zlato, pa svi s nestrpljenjem očekujemo njegovu iduću investiciju...

2. Andrew Mason - zbog Masona danas možemo uživati u jeftinim dnevnim popustima na servisima poput Kolektive, KupiMe i PonudaDana. Osnivač američkog Groupona pokrenuo je trend jeftine grupne kupovine koja je u potpunosti promijenila svijet internet trgovine. A sada Mason ima drugi zadatak - uspješan izlazak na burzu kroz IPO koji bi mogao dosegnuti vrijednost od fantastičnih 25 milijardi dolara.

1. Mark Zuckerberg - a koga ste drugog očekivali? Facebook je danas sveprisutan - gotovo da ne postoji web stranica koja na sebi nema neku vrstu poveznice s najvećom svjetskom društvenom mrežom. S više od 600 milijuna članova, popularni "Zuck" želi da zaboravite da je Google uopće postojao. Facebook želi biti početak i kraj interneta. Za sada mu jako dobro ide - ima sve naše osobne podatke, fotografije i uspomene, kontakte i "lajkove". Nema sumnje da će Facebook obilježiti 2011. godinu kada su u pitanju internet kompanije.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram