Zatvori
Foto: Treba od nekud početi, zar ne...
Jurica Dujmovic
19/04/2011

Za internet poduzetnike: Web servisi za outsourcing dizajna – da ili ne?

Naš kolumnist Jurica Dujmović je zaposlen u američkoj tvrtci Weiss inc, na poziciji marketinškog konzultanta, dizajnera i specijalista za društvene mreže. Bavi se grafičkim i web dizajnom, ilustriranjem i pruža konzultantske usluge na području brandinga i marketinga. Iza sebe ima 10 godina radnog iskustva i veliki broj publikacija i radova. Na svom blogu Svaki tjedan savjet jedan piše članke s poslovnom tematikom posebno orjentirane na male i srednje poduzetnike, koje preuzima nekoliko hrvatskih poslovnih portala, uključujući i Poslovni Puls.

Lijep pozdrav svima! Ovaj tjedan ćemo govoriti o jednom modalitetu ugovaranja dizajna, koja je sve rašireniji - O čemu se radi?

Zamislite sljedeći scenarij: vlasnik ste malog startupa (tvrtke u ranoj fazi razvoja) i želite svoja ograničena sredstva uložiti u vizualni identitet vašeg poslovanja – za sada nemate niti jedan grafički element koji bi trebao predstavljati vašu tvrtku - Treba od nekud početi, zar ne?

Naravno – ne želite potrošiti mnogo novca (kojeg ionako nemate u izobilju). Surfate internetskim prostranstvima, u potrazi za dobrim (i pristupačnim) dizajnerom, ali sve dobre stranice koje ste pronašli nose cifru od koje vas zaboli glava. Konačno, pronađete pravu stvar – web stranicu s konceptom koji u prvu ruku izgleda izuzetno obećavajuće: na vama je da kažete par riječi o vašoj tvrtki, kakav dizajn želite, koliko novca ste spremni izdvojiti, a nakon toga se strpite: uskoro će vam početi pristizati desetci prijedloga dizajnerskih rješenja koja ste zatražili – i to bez i jedne dodatne kune troška! „Ha, evo vam, skupi dizajneri!“, zadovoljno mislite. Uspjeli ste. Uštedjeli ste poveću svotu novca, a dobili dizajn logotipa koji vam se izuzetno sviđa. Logo je izradio momak (ili cura?) pod aliasem Waxx777_Art (alias izmišljen). Nekoliko mjeseci kasnije, posao je polako krenuo – dobili ste dodatna sredstva, i posjetili istu web stranicu. Bilo bi najbolje da se Waxx opet primi posla, budući da ste prvi put bili izuzetno zadovoljni njegovim (njezinim?) radom, ali od njega ni traga ni glasa. Kontakt informacije tada niste ni pomislili uzeti, jer je sve bilo obavljeno tako brzo i automatski prvi put. Ništa, netko drugi će, mislite. Opet ista procedura – natječaj ste raspisali, stavili još malo novca i ovaj put zatražili vizitku. Desetci prijedloga su stigli i sve vam se sviđa. Anchy82_RUS (opet izmišljen alias) je bila pobjednica ove runde! Ovaj proces ste ponovili malo s jednim, malo s drugim, malo s trećim dizajnerom. Što ste dublje zalazili u definiranje svog brenda, to vam je postajalo jasnije da ovo i nije bila tako sjajna zamisao. Sve skupa lijepo izgleda, ali je nekako nedorečeno – „pokrpano“. Boje su slične – nisu iste. Stilovi također. Taj-i-taj dizajner vam nije dostavio kvalitetnu verziju logotipa – sad ga više ne možete pronaći... Problemi se gomilaju. Koji su zapravo glavni problemi rada posredstvom ovakvih servisa?

·        Na ovakvim stranicama komunikacija s dizajnerima se (često puta) svodi na: „You like? Ok, thanks!“. Naprotiv, komunikacija bi morala biti ne samo zahtjevanje promjena na dizajnerskom rješenju, nego savjetovanje i glede samog idejnog rješenja. Za takve savjete, pak, dizajner bi morao znati MNOGO više o vašem proizvodu, tvrtki, okruženju...

·        Kad nekoliko dizajnera, međusobno nepovezanih rade na definiranju jednog branda, tako da svaki radi na jednom elementu, rezultat je vizualni Frankenstein: kombinacija različitih stilova koji uvode konfuziju i znatno škode prepoznatljivosti vaše robne marke. Svaki umjetnik ima svoj stil, i svaki dizajner svoj način rada. Ovo se itekako primjećuje u rješenjima koja prihvatite.

·        Vi niste dizajner (ako jeste, zanemarite ovu točku J). Dizajn koji se vama sviđa nije često najbolje rješenje za vaš brand. Ipak, momci i cure na ovim web stranicama vas neće niti savjetovati, niti prigovoriti vašem odabiru – njima je (često puta) dovoljno da dobiju svoj novac i odrade svoj dio dogovora.

·        Vi niste specijalist za branding (ako jeste, kolega, zanemarite ovu točku). Da jeste, klonili bi ste se ovakvih rješenja. Znali bi ste da je konzistentnost vizualnog izričaja jedna od glavnih i bitnih točaka prepoznatljivosti vašeg branda. Znali bi ste da je najbolje prepustiti svoj branding i dizajn pojedincu ili tvrtki s kojom možete imati direktan kontakt i trajnu suradnju. Naime; robna marka je živi organizam – ona raste, razvija se i nadilazi svoje okvire u skladu s razvojem vašeg poslovanja. Jednako tako, dobar dizajner i brand manager prate taj razvoj. Savjetovanje i razvoj bi morali ići ruku pod ruku s dizajnom. Inače, dobivamo hrpu šarenih sličica koje same za sebe ne govore mnogo o vašem poslovanju, usluzi ili proizvodu. Dizajn nije dovoljan – potreban je i smjer, koji dizajnu daje funkciju (a i dizajnere treba usmjeravati).

Nakon svega rečenog, da li znači da su ovakve web stranice loše? Nipošto – one su odlična polazna točka za razvoj vašeg branda. Ipak, budite svjesni da one nisu i ne mogu biti kvalitetno dugoročno rješenje. Ipak, na ovakvim stranicama možete upoznati dobre i talentirane dizajnere koji možda budu voljni upustiti se s vama u dugoročniju suradnju. Ako se sve kockice poklope (jednako dobro poznavanje jezika, stručnost s obje strane, objektivnost, dobra komunikacija...) onda ste pronašli rješenje za svoj brand.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram