Nakon toplih jesenskih dana stiže hladna zima koja sa sobom nosi snijeg, ledenu kišu, skliske ceste i smanjenu vidljivost…

Zimska sezona za vozače je teško razdoblje puno izazova jer se uvjeti na cesti u samo nekoliko minuta mogu naglo promijeniti. Opasnost vožnje u zimskim uvjetima pokazuju i statistike Ministarstva unutarnjih poslova prema kojima je samo u prošloj godini registrirano više od 10800 prometnih nesreća na mokrim kolnicima te 1200 prometnih nesreća na kolnicima pokrivenim snijegom.

Ekipa iz Allianz osiguranja pripremila je nekoliko korisnih savjeta za sve vozače:

Korisni savjeti za pripremu automobila:

1. Posjetite servisera. Prije pojave zimskih uvjeta pametno bi bilo odvesti auto serviseru kako bi provjerio ispravnost vašeg vozila i pripremio ga za zimu.

2. Osigurajte dobru vidljivost. Uvijek kontrolirajte ispravnost žarulja i neispravne odmah zamijenite kako biste osigurali dobru vidljivost ceste, ali i smanjili rizik od toga da vas drugi sudionici u prometu ne uoče na vrijeme. Uostalom, za vrijeme vožnje u zimskim mjesecima kratka svijetla moraju biti upaljena, pa će vas vožnja s neispravnim žaruljama koštati najmanje 300 kuna, kolika je predviđena zakonska kazna.

3. Zamijenite ljetne gume zimskim. Pri temperaturi nižoj od 7 Celzijevih stupnjeva ljetne gume gube neka sigurnosna svojstva i kao takve predstavljaju opasnost ne samo vozaču, već i svim sudionicima u prometu. Osim toga, ako ne koristite propisanu zimsku opremu riskirate kaznu od 700,00 kuna. Ukoliko ugrozite ostale sudionike u prometu, ta se kazna penje i na nekoliko tisuća kuna, što je u konačnici zasigurno daleko veća cijena od one novog seta zimskih guma.

4. Budite spremni za nepredviđene situacije. U autu uvijek nosite zimsku opremu za hitne slučajeve koja uključuje:

–        napunjeni mobitel

–        strugalicu za staklo i odleđivač brava

–        lopatu u slučaju snijega

–        nepropusne cipele ili gumene čizme

–        deku i toplu odjeću u slučaju dužeg čekanja

–        hranu (grickalice, čokolade, kekse…)

Korisni savjeti za vožnju u zimskim uvjetima:

1. Pratite vremensku prognozu. Prije kretanja na put redovito slušajte vremensku prognozu. Izbjegavajte vožnju za vrijeme velikih vremenskih nepogoda kao što su ledena kiša, jak vjetar i gusti snijeg. Na put krećite samo ako je to neophodno.

2. Očistite auto od snijega i leda. Važno je osigurati dobru vidljivost stoga prije kretanja na put obavezno očistite svijetla, krov i stakla automobila. Uvijek vozite s upaljenim kratkim svijetlima čime osiguravate dobru vidljivost sebi i drugim sudionicima u prometu.

3. Vozite oprezno i strpljivo. Po zimskom vremenu zaustavni put može se znatno povećati. Vozite polako, a razmak između vozila neka bude takav da ostavi dovoljno prostora za usporavanje ili zaustavljanje. Izbjegavajte nagla kočenja i ubrzanja, te pretjerano okretanje upravljačem. Pokušajte održavati konstantnu brzinu, a za putovanja koristite glavne prometnice i ceste.

4. Budite spremni na najgore. Ako se zaglavite u dubokom snijegu nemojte dodavati previše gasa jer će to uzrokovati da se kotači zakopaju još dublje. Umjesto toga, ubacite u višu brzinu i polako se krećite naprijed-nazad dok se ne izvučete iz snijega. Uz sebe imajte napunjeni mobitel sa brojem za hitne slučajeve, svjetiljku, strugalicu za led i lopatu.