Čini se kako nas čeka još jedna super “genijalna” ideja. Kada nemaš apsolutno nikakvu viziju, onda obično uvodiš nove poreze. Ili ti padaju na pamet ovakve ideje…

Kako doznaje HRT, Zagreb bi za nekoliko godina mogao postati prvi grad u Hrvatskoj u kojem bi se, po uzoru na zapadnoeuropske metropole, naplaćivala vožnja gradskim prometnicama.

U gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji ima više od 550.000 vozila. No još nije poznat način naplate te kako bi se kontrolirao ulazak u središte. Stručnjaci s Prometnog fakulteta smatraju kako bi najbolje rješenje bila naplata putem satelitske navigacije, i to po prijeđenom kilometru. Izvan središta kilometar bi, naprimjer, stajao 10 lipa. Prema središtu grada Zagreba ta bi se cijena povećavala na 15, 20 pa sve do 30 lipa. Tako bi se postiglo da se u središte grada ulazi prema potrebi.

Satelitska navigacija jest univerzalan sustav naplate cestarina, no da bi ovakav sustav zaživio, treba uvesti i neke promjene u sadašnjem sustavu naplate cestarina na državnoj razini. Drugi je prijedlog uvođenje godišnje vinjete u četiri kategorije, ovisno o prometnicama, prijeđenim kilometrima, godini proizvodnje automobila i vrsti goriva. Tu se spominje i dnevna karta koja bi se naplaćivala skeniranjem tablica ili elektroničkim uređajem ugrađenim u vozilo. Naplatu za zagušenje prometa uveli su London, Stockholm i Milano. Promet se smanjio od 15 do 30 posto i povećala se uporaba javnog prijevoza.

Postoji samo jedan problem. Malo smo siromašniji od građana Londona, Stockholma i Milana.

A ne sumnjamo da će cijene u Zagrebu biti poprilično bliske onima u zapadnoj Europi…

Pročitajte još:

Velika čistka – ZG Holding sprema 650 otkaza!

Doviđenja “švercanju” u ZET-ovim tramvajima i autobusima – karta za tramvaj uskoro 25 kuna!