Da ekonomska kriza nije imala prevelikog utjecaja na prodaju luksuznih proizvoda, pokazuju i ovi podaci…

Prodaja luksuzne robe u svijetu će ove godine porasti za deset posto i doseći vrijednost od 235 milijardi dolara, navela je u svojim predviđanjima konzultantska tvrtka Bain & Co.

Poslovni Dnevnik donosi više:

Dok je u 2009. prodaja luksuzne robe pala za osam posto, što je naveći zabilježeni pad na ovom tržištu, ove je godine rast bio usporediv sa stopom rasta iz 2008., te je poprilično premašio četiri posto koji je u travnju predvidio Bain & Co. Prognoze za sljedeću godinu navode kako bi se taj rast mogao kretati između četiri i pet posto.

Glavni pokretači ovogodišnjeg rasta prodaje luksuznih proizvoda su Kina i Azija, ali je pravo iznenađenje oporavak SAD-a, kaže Claudia D’Arpizio, Bainova partnerica iz Milana. Ovogodišnji rast prodaje luksuznih proizvoda najviše je porastao u Kini, i to po stopi od 30 posto. Prema Bainovim prognozama, Kina će u sljedećih pet godina postati treće po veličini tržište luksuzne robe na svijetu.

Rast prodaje viši od očekivanog pozitivno se odrazio i na dionice kompanija koje prodaju luksuzne proizvode. Tako su dionice vodećeg svjetskog prodavača luksuzne robe LVMH-a, vlasnika Cartiera i Montblanca Richemonta, te Hermèsa u posljednjih 12 mjeseci porasle za više od 50 posto.