Aleksandar Mihejev, zamjenik generalnog direktora Rosoboronexporta, ruske državne tvrtke za prodaju vojnih tehnologija i opreme dao je ekskluzivni intervju za Slobodnu Dalmaciju uoči dolaska ruskog predsjednika Vlade.

U široj javnosti malo je poznao kako je Hrvatska jedina članica NATO-a kojoj Rusija nudi zadnju generaciju borbenih zrakoplova…

– Zainteresirani smo za razvoj vojno-tehničke suradnje, osobito u opremanju HRZ-a zrakoplovima MiG-29 M/M2. Naš primarni cilj je prisutnost zrakoplova posljednje generacije MiG-29M/M2 unutar NATO-a. Rusija je spremna Hrvatskoj ponuditi zrakoplove u potpunosti prilagođene standardima NATO-a, kako po sustavima komunikacije, navigacije i identifikacije u zraku, tako i po sustavu podrške i osiguranja eksploatacije zrakoplova na zemlji. Spremni smo ponuditi “offset” program i do 200 posto.

Gruba cijena eskadrila MiG-ova 29 je oko 400 milijuna eura. Možete li nam reći koji bi bio iznos uzvratnih ruskih investicija u slučaju kupnje tih zrakoplova?

– Ako Hrvatska nabavi ruske zrakoplove, uz poček plaćanja, Rusija će hrvatskim tvrtkama osigurati gospodarske projekte vrijedne milijardu i 500 milijuna eura. Otvaranjem predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Moskvi dodatno će se intenzivirati i pojednostavniti hrvatsko-ruski gospodarski odnosi.

Možete li reći na koje hrvatske tvrtke računate kada govorite o investicijama, odnosno poslovima s Hrvatskom?

– Opseg rusko-hrvatskog trgovanja danas, kako je tijekom nedavnog posjeta Moskvi naglasio predsjednik RH Ivo Josipović, nalazi se na vrlo niskoj razini. U Rusiji još od vremena Sovjetskog Saveza bili su poznati proizvodi tvrtke “Končar”, tehnološke linije tvrtke “SAS”, proizvodi hrvatskih brodogradilišta, te proizvodi odjeće i obuće. Rusima su poznati i lijekovi “Plive”. Puno toga može biti osnova za razvoj uzajamne suradnje u okviru offseta prigodom nabave zrakoplova MiG-29M/M2. U našoj offset ponudi nalazi se više od 60 različitih projekata, među njima i zajednička suradnja u projektima transportnih vozila, brodogradnje i radiokomunikacija. Pojedini projekti precizno su razrađeni, iako konačni ishod istih još nije završen. Za sada stručnjaci obiju zemalja dobro napreduju u prvoj fazi, a to se ponajprije odnosi na projekte s tvrtkama “Končar” i “RIZ – Odašiljači”.

Izvor: Slobodna Dalmacija